Pentru mine cititul a fost o plăcere de când eram mică. Am fost mereu fascinată să descopăr povești noi, să îmi dezvolt gândirea, creativitatea, să îmi îmbogățesc vocabularul și să învăț lucruri noi. Mi-am găsit liniștea deseori în cărți, mi-am alungat stările de stres, am luat exemplu din învățăturile pe care le-am citit, mi-am uns sufletul cu poveștile de dragoste descoperite și am plâns la lecțiile de viață dure povestite. O carte are puteri magice asupra noastră, are puterea de a trezi în noi toate sentimentele, ne reîmprospătează mintea și sufletul.
Se spune ca natura ne aseamănă dar educația ne deosebește. Cititul ajută cel mai mult la dezvoltarea culturii generale, a memoriei, crește numărul de conexiuni neuronale activate în creier și face ca inima să bată mai încet iar mușhii să se relaxeze.
Îndemnul meu este să vă petreceți timpul cu o carte decât în fața televizorului. De aceea vă recomand doar 5 cărți cu care să vă petreceți timpul liber și o să fiți de-a dreptul captivați și curioși să descoperiți și altele.
Top 5 cărți pe care le recomand
1. Încep cu cartea „Pune ultima piesă„– o carte scrisă de Monica Berceanu, de meserie blgger și psihopedagog, în care și-a scris gândurile și visele. Personal o consider o carte în care ni se prezintă realități dure, în care cuvintele ei ajung în inimă și nu mai pleacă de acolo. Pe tot parcursul timpului cât am citit-o am avut ochii în lacrimi si pielea de gaină. Trezește în tine emoție, putere, dor, alinare și ambiție. Pentru oameni ce visează frumos și nu încetează să creadă!
Fragment:
„Sătulă de oamenii „binevoitori”, care își spun părerile și dau sfaturi pe care nu le cer, mă revolt cu indignarea pe care o scot de la naftalină foarte rar, pe timp de frig. Unul pe care nu mi-l poate potoli decât exprimarea.
Iubesc. Și iubesc cum mi-am dorit și cum am cerut ani la rând. Cu încredere și demnitate. Acea demnitate de femeie care știe că un adevăr căruia îî pui fundiță roșie nu este mai puțin adevăr. Acea demnitate pe care mi-am păstrat-o ori de câte ori toți îmi cereau să o las.
Mă revolt pentru că prea se poartă moda cu „îți vreau binele”. Și vă întreb indignată: „de unde știți voi ce e bine pentru mine?”
O puteți achiziționa de aici . Cartea viselor ce pot deveni realitate, a iubirii ce naște iubire, a femeii care are curajul să iubească, a bărbatului care știe să plângă a copilului ce trece la maturitate cu lacrimi și cu fericire.
2. A doua carte pe care o recomand este cea a lui Tudor Chirilă „Exerciții de echilibru”. Daca vreți să-l cunoașteți mai bine pe Tudor Chirilă, citiți-i textele adunate în volum. Veți descoperi un scriitor surprinzător, care se exprimă cu aceeasi ușurință în proză sau în versuri și ale cărui rânduri trădează o sensibilitate pe care puțini i-o banuiesc. Tudor Chirilă scrie dulce-amar despre dragoste, pasionat despre filme, teatru și cărți, nostalgic despre oameni dragi disparuti, ironic despre locuitorii Romaniei de azi. Mesajul lui? Cel mai important e să iubesti și să fii liber.
Fragment:
” Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveţi o şansă. Noi am fost fericiţi că am descoperit Coca-Cola şi bananele şi am crezut că dacă noi citim şi ei vor citi. Si că toţi vom progresa, iar ţara va avea scăpare. Ne-am înşelat. Unii dintre noi au plecat de aici. Câştigă bani acolo şi tânjesc după oraşul ăsta împuţit. Voi însă, voi aveţi o şansă. Voi aveţi şansa.
Nu vă gândiţi la furat. E calea cea mai simplă. Ştiu că aţi aflat că aşa te îmbogăţeşti – dacă ai pământ sau dacă faci afaceri cu statul. Ştiţi voi ceva despre tva şi cum ai putea să-l furi, dar nu vă e încă foarte clar. Nu ăsta e drumul. Cu cât se va fura mai mult, cu atât se va construi mai puţin, iar copiii copiilor noştri vor moşteni un imperiu de cenuşă. Sunteţi tineri şi totuşi habar n-aveţi ce înseamnă un Bucureşti în care se circulă normal. Dacă voi habar n-aveţi şi dacă ei continuă să fure, gândiţi-vă la copiii noştri. Nu e nicio şansă.
Citiţi. Citiţi mult. Citiţi tot ce vă pică în mână. Nu-i mai ascultaţi doar pe profesori. Citiţi orice, fără discernământ. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, căutaţi-vă între voi. Vedeţi care citiţi aceleaşi lucruri şi înhăitaţi-vă. Numai în haite de oameni deştepţi veţi reuşi. Singuri, veţi fi mâncaţi; zece însă, s-ar putea să reuşiţi. Gândiţi-vă de pe acum sa-i înlocuiţi. Timpul lor trebuie să se termine. Trebuie să-i dominaţi. Dar nu cu gândul că veţi fura mai mult decât ei. Asta e calea simplă care vă va sufoca moştenitorii. Ce-o să faceţi cu milioanele într-un oraş mort? Ce-o să cumpăraţi cu banii gramezi? La ce-ţi foloseşte un Lamborghini când n-ai autostradă? De ce să. ai o vilă într-un cartier sufocat de inundaţii?
Nu vă duşmăniţi profesorii. Sunt oameni amărâţi, din ale căror drame puteţi învăţa. Işi dau priceperea pe un salariu de nimic şi vă învaţă carte. Nu vă bateţi joc de ei. Au muncit, şi nu e vina lor că părinţii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveţi niciun drept să-i dispreţuiţi. Nu le sunteţi superiori. Banii părinţilor voştri nu vă reprezintă. Vă reprezintă doar ceea ce puteţi scoate pe gură. Aveţi grijă ce scoateţi pe gură. Vremea pumnului şi a bodyguarzilor a trecut. O să călătoriţi, lar copiii francezi învaţă carte, englezii la fel. Vă confruntaţi cu o Iume care acum e mai deschisă ca oricând. Hoţii de la putere nu sunt in stare să vă spună cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu vă pot spune care e influenţa lui Schopenhauer în Sarmanul Dionis şi nici de ce este Eminescu un romantic întârziat. Foarte puţini au să vă spună cine a pictat Cina cea de taină şi de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca să facă un mare film. Ei vor şti doar să vă înveţe să furaţi. Iar calea asta, mai devreme sau mai târziu, se va înfunda şi ne va asfixia copiii.”
3. Cea de-a treia recomandare este o carte de Dalai Lama, fiind cel mai înalt grad spiritual în Tibetul secolului XVII-lea si până în secolul al XX-lea, „Emoțiile distructive”. Este o carte de dezvoltare personală ce conține dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emoții și sănătate. Multe dintre suferintele îndurate de-a lungul timpului de umanitate au fost generate de emoții distructive — de acele reactii afective care ne rănesc pe noi însine, dar si pe ceilalti. El ne ajută să găsim răspunsurile la întrebările ce sunt aceste emoții și ce anume le favorizează apariția sau le declanșează. Cum se manifestă emoțiile în viața cotidiană și ce implicații au, mai ales pe termen lung. Oare avem potentialul de a ne schimba? Si în ce fel suntem influentati de cultura în care trăim?
Dalai Lama urmărește să transmită neobositul său mesaj de iubire, compasiune și non-violență, precum și sentimentul universalei responsabilități pentru destinele acestei lumi, pentru pace.
4. La numărul patru este vorba despre un bestseller și anume „Niște răspunsuri” de Mihaela Rădulescu. Am avut marea plăcerede a cunoaște o carte care mi se pare excepțională în care, dupa cum spune autoarea: ”…scriu pentru cei pe care i-am făcut curioşi…scriu pentru femei pe care nu am ce să le învăţ poate doar le ajut să găsească mai uşor drumul spre răspunsurile din ele. Scriu pentru bărbaţi care ştiu să plângă, nu pentru cei care-şi fac femeile să plângă…scriu despre ce văd, ce aud, ce simt şi despre ce pot schimba, măcar în lumea pe care o povestesc… Nu-ţi garantez că vei afla răspunsurile pe care le aştepţi, dar nu e oare mai incitant să te trezeşti cu răspunsuri pentru care n-aveai încă întrebări?…”
În continuare am selectat doar câteva fraze, și mici fragmente ce mi sau părut a fi minunate și care te-ar face să citești întreaga carte.
”Un bărbat iubește o femeie pentru că are o coregrafie frumoasă a gesturilor de viață în doi și abia apoi o iubește pentru că e compusă din piese frumos armonizate, cremuite, lustruite, parfumate și impecabil articulate, chiar dacă pe acestea le vede primele.
Femeia pe care o cere de soție nu e numai aleasa inimii, ci și a creierului.
Nu vă îngrijiți cum se cuvine de sănătatea voastră, de dantură sau de unghii, de suflet sau de familie, dar țineți morțiș să păreți mai deștepți, mai intelectuali, mai înstăriți, mai cu totul și cu totul altfel decât sunteți.
Fug de oamenii prefăcuți pentru că mă descurajează să-mi păstrez normalitatea.
De ce simțim mereu nevoia să facem demonstrații de forță, de avuție, de cunoaștere, de întâietate sau de valoare exact atunci când nu avem cu ce… sau de ce ?”
5. Am lăsat la sfârșit această carte, pentru că are de-a dreptul un impact emoțional foarte mare, este o carte ce face parte din categoria romanelor de dragoste, este scrisă de Alexandru Chermeleu, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din Romania, și se numește ”Iubind-o pe ea”. O carte în care mintea și inima se regăsesc deopotrivă.
Fragment:
”Inima de gheata…
Inima unei femei ce s-a prefacut într-un sloi de gheata. Sculptat atat de fin și migălos în baierele trecutului. Femeia care a suferit atât de mult încât nu se mai poate recunoaște în oglindă. Chipul ei zâmbește pe străzile aglomerate și ticsite cu alte chipuri ce zâmbesc înapoi. Trupul își ascunde atât de bine vânătaile simbolice cu care s-a obișnuit deja. Inima e frântă. În mii de bucăți și în zeci de povesti cu acelasi final, parcă invocat.
Un final trist și ipotecat într-un colț uitat de suflet. O datorie a inimii ce trebuie plătita înzecit. O dobândă a ființei pe care o asteaptă în serile în care-și plânge singurătatea. Femeia care a suferit enorm… plânge! Atat de mult pe interior.”
Acum este rândul tău să îmi spui dacă iubești și tu cititul, ce carte preferi, ce îmi recomanzi și ce te-a impresionat. Voi aprecia interesul tău atât pentru articol cât și pentru citit și cărți. Voi alege trei comentarii și o să le premiez cu cărțile : ”Niște răspunsuri” Mihaela Rădulescu, ”Pune ultima piesă” Monica Berceanu și ”O nouă zi” David Nicholls. Miercuri 7 iunie o să anunț comentariile câștigătoare.
”Sunt o parte a tot ceea ce citesc”. Theodore Roosevelt
Te pup și nu uita: fiecare carte pare că închide în ea un suflet. Și cum o atingi cu ochii și cu mintea, sufletul ți se deschide ca un prieten bun!
Câștigătoarele sunt: Vanesa , Cristina Păduraru și Balan Oana Andreea
Felicitari și vă mulțumesc tuturor ❤️
Câștigătoarele să mă contacteze pe contact@verbitageorgiana.com
8 comentarii
Hei.. mm, nu stiu de unde sa incep.. mi-am inceput povestea cu literatura in urma cu 2 veri, cand m-am lasat prada zvonurilor cartii „Fluturi”, scrisa de Irina Binder. Si a fost o prada placuta, datorita faptului ca m-am indragostit de aceasta trilogie a ei. Am plans, am ras si mi-am construit vise alaturi de autoare prin paginile scrise de ea. Iti recomand aceasta carte, asa cum am recomandat-o si prietenelor mele, mai ales pentru ca am observat ca adori romanele de dragoste si de dezvoltare personala, la fel ca si mine. N-as vrea sa ma lungesc prea mult, insa iti spun mai spun doar atat: citind acest roman-trilogie am avut surpriza placuta sa ma redescoper si sa aleg in viata ceea ce este mai bun pentru sufletul meu. Te pup si m-as bucura extrem de mult daca macar ti-am starnit curiozitatea asupra acestei carti.
Ce frumos ??? mulțumesc pentru recomandarea ta, am fost atât de curioasa de cărțile „fluturi” de le-am cumpărat și citit când nu erau așa cunoscute ? Intr-adevăr sunt excepționale cărțile!!! Ca și ” insomnii” de asemenea ! Ti-o recomand și pe aceasta ❤️ Tot ce scrie Irina Binder este minunat! Cine nu ar iubi ce scrie ea??? ? Te pup și ma bucur ca îți petreci timpul alături de cărți ❤️
Ador sa citesc, sa scriu despre carti, sa urmaresc tot ce e nou in lumea cartilor si am fost placut surprinsa de cartile pe care le citesti si tu. Eu am citit dintre toate pe care le-ai prezentat ,,Exercitii de echilibru” de Tudor Chirila, pe care il consider vocea adolescentilor frumosi crescuti.
Iti recomand cartea Girlboss a Sophiei Amoruso, o carte puternica; iconic pentru femeile antreprenor. Citatele sunt dementiale!
Imi place cum scrii! La mai multe articole frumoase!
Sunt de acord cu tine in legătura cu Todor Chirila ? Îți mulțumesc pentru recomandare, chiar am sa o citesc, m-ai făcut curioasa ❤️
E atât de plăcut sa ai in comun cu oamenii din jur cititul, cărțile ❤️ Te admir ca faci asta și îți mulțumesc încă o data ? Te pup
In primul rand felicitari pentru articol. E scris foarte frumos si pot spune ca as citi si eu cartea Monicai Berceanu.
Pe Tudor Chirila l-am citit si mi-a placut foarte mult. Pot spune ca e o carte pe care as putea sa o citesc de multe ori. O carte pe care as putea sa ti-o recomand ar fi Loretta Laroche – Viata trece repede – Traieste-o din plin. E o carte care mi-a schimbat oarecum perspectiva despre viata. O alta carte pe care nu ma pot abtine sa nu ti-o recomand ar fi Cele 5 limbaje ale iubirii. E de mare ajutor cand vrei sa iti intelegi mai profund partenerul si pe tine insuti.
Felicitari pentru articol inca o data!
O zi minunata ! :* ♡
As vrea sa incep cu un citat care mi-a ramas intiparit in minte dupa ce l-am citit de pe un semn de carte : „Daca intalnesti un om cu o personalitate deosebita , ar trebui sa il intrebi ce carti citeste.”
Imi place sa citesc pentru ca e cel mai bun mod de a te rupe de realitate , pentru ca e cel mai bun mod de a calatorii cu mintea, pentru ca e cel mai bun mod de a trai mai multe vieti fara a o parasi pe a ta . Cititul este cel mai bun mod de relaxare pentru mine .
Chiar acum am terminat o carte, care nu voiam sa se termine ? se numeste ” În umbra pașilor tai ” de Vitali Cipileaga . Atat de mult mi-a placut incat o voi citi si a doua oara ? Iti recomand „Fluturi ” de Irina Binder . Una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste citite de mine pana acum . Am citit aceasta carte de 3 ori ?
Iti recomand :
” De vorba cu Emma ” de Vitali Cipileaga
„Insomnii” de Irina Binder
” Sub aceeasi stea” de Jhon Green
” Eu sunt femeie ” Maria Cristiana Tudose
” inainte sa te cunosc ” de Jojo Moyes , iar continuarea la aceasta carte este ” Dupa ce te-am pierdut”
„Zi dupa zi ” de David Levithan
Iti recomand si prima carte pe care am citit-o : ” Iubiri de altadata” de Elizabeth Noble
M-as bucura daca ai citi macar una din aceste carti . ??
Hello!
Cititul este una din pasiunele mele de cand eram mai micuța. Am avut perioade cand am citit mai mult,pentru ca imi permitea timpul,iar perioade cand am citit mai putin,dar niciodata mai putin de o carte pe luna. Pentru mine fiecare carte are emoțiile ei,învțaturile si trăirile ei. „Diana cu vanilie”,Diana Sorescu este printre preferatele mele. O carte care o citesti pe nerasuflate,din care ai ce invata;”Prizonierul cerului”,Carlos Luiz Zafon ;”Adulet” Paul Coelho,”Fluturi”,Irina Binder. Acum citesc „Suge-o Andrei” Andrei Ciobanu,in ciuda titlului e o carte super mișto. Eu am citit si vol.1 cel cu Ramona și le recomand. Te puuup si spor la citit! ❤
Hello beauty! Imi place foarte mult cum scrii!?? Si eu sunt o impatimita a cititului. Vad cititul ca pe o evadare din realitate, si de multe ori traiesc si eu pe pielea mea , ceea ce se intampla in carte, citind-o.
M-ai facut foarte curioasa cu Monica Berceanu- Pune ultima piesa, m-a captivat citatul si am adaugat-o in wishlist.
Ca recomandari, o sa iti las topul meu :
1. Alan Cohen-O portie zilnica de intelepciune (vol 1+2) – Cartea asta pur si simplu nu pot sa o descriu, dar este tot ce trebuie. Motivatii, invataminte raportate la viata si la felul nostru de a trai. O recomand cu toata caldura.
2. Alan Cohen -Viata ca o teapa sau Iubirea ca o teapa, sunt 2 carti diferite super faine unde iti da sfaturi despre viata, si ne arata unde gresim in ceea ce facem.
3. Zig Zaglar- De la bine la excelent. In aceasta carte este vorba despre pasiune, performanta si scopul nostru in viata. Este o literatura motivationala mai realista, iar cum tu ai pasiune catre make-up si tot ce tine de frumos, fashion,blogging, poate iti va placea.
4.Coolen Hoover- Fara speranta. Este o poveste de dragoste, putin incurcata. Este singura carte pe care am citit-o si m-a facut sa trec prin atat de multe stari. Plangeam, apoi ma enervam, apoi aveam un zambet tamp pe fata cand vedeam ce dragoste atipica au. Superba fara indoala.
5. Marc Levy- Si daca e adevarat. Asta e o drama dar merita cu siguranta.
6. Vitali Cipileaga-De vorba cu Emma
7. Cella Serghi-Panza de Paianjen
8. Franz Kafka-Procesul
9. Elizabeth Gilbert-Mananca, roaga-te, iubeste.
Inchei cu preferata mea. Alexandre Dumas(fiul) – Dama cu camelii.
Pupiciiii ❤❤❤